Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Све већа улагања у стартап бизнисе

startup.jpg

 Стартап заједница у Србији успешно се развија протеклих неколико година. Нови производи и услуге, првенствено у сектору високих технологија и иновација, освајају домаће и међународно тржиште, а уз значајан раст броја фирми и пројеката, све су бројнији и програми подршке, како државе, домаћих и међународних фондова, тако и великих компанија и мултинационалних корпорација.

 Компанијски бизнис инкубатори и акцелератори, намењени првенствено стартап фирмама и младим предузетницима, подржавају ова предузећа финансирањем њиховог развоја, али и едукацијом, разменом искустава и менторингом. Тако, с једне стране, помажу њихов раст и пробој на тржиште, а с друге добијају нове идеје за своје пословање, па и потенцијалне пословне партнере за будућност.

 Зоја Кукић, директорка Стартит-а, организације која се већ годинама бави развојем стартап заједнице, каже у разговору за еКапију да су компанијски програми за стартапе посебно занимљиви за тимове којима, на неки начин, корпорација може бити клијент или им може олакшати бржи приступ тржишту.

 - Овакви компанијски бизнис инкубатори и акцелератори су добар пут да стартапи схвате како размишљају корпорације, да виде њихов систем изнутра, али и да скраћеним путем дођу до директне сарадње и продаје својих услуга. Ипак, стартап компаније треба пажљиво да бирају програме у којима би учествовале, јер може да се деси да сугестије и промене које захтевају у корпорацији управо учине да изгубе оне аспекте свог пословања који су их чинили иновативним и другачијим - напомиње наша саговорница.

 Стартит је и главни национални партнер Телекома Србија у оквиру сарадње ове компаније са стартап екосистемом. Наиме, како у Телекому кажу за еКапију, они подржавају технолошко предузетништво и сарађују са стартап заједницом кроз сарадњу са националним партнерима и покретање сопствених програма.

 

- Чвршћем повезивању са стартап екосистемом већ неколико година даје се јасан приоритет у оквиру стратешког опредељења и деловања компаније. Телеком заправо већ десетак година сарађује на неки начин са фирмама које могу да се означе као стартапи, а формирано је и посебно одељење које се бавило партнерском сарадњом са малим и средњим предузећима која су имала готов производ или су тек била на путу да своју идеју преведу у одржив комерцијални сервис - кажу у Телекому Србија и додају да истовремено настоје да позитивно делују на развој стартапа на нивоу целе групације, па је тако мтел Црна Гора покренуо "мтел Дигиталну фабрику", први цо-њоркинг простор и хаб за развој иновативних технолошких производа у тој земљи.

 

Телеком Србија отпочео је сарадњу са стартап заједницом у уверењу да је улагање у тај екосистем веома важно за развој како телко индустрије, тако и свих осталих сектора који ће пре или касније бити захваћени дигиталном трансформацијом.

 - Улагање у тржиште на таквим основама има позитиван ефекат за све актере у екосистему: предузетничке тимове, средња предузећа, мање организације, велике институције, пословне процесе, развој људског капитала, као и на процес образовања и усвајања иновација у свим областима. Компанија се управо тиме руководила када је покретала сарадњу са Стартитом и 2016. године организовала заједнички програм подршке за младе технолошке предузетнике - "мтс стартап убрзање" - наводе из Телекома Србија.

 Успешна сарадња пословних система и стартапа

 Сарадња "великог бизниса" и младих предузетника, односно стартап компанија, ако се добро изведе, може бити одлична прилика за обе стране, где свака даје најбоље од себе, сматра Зоја Кукић.

 - Велики улажу ресурсе и имиџ, млади иновативност и агилност. Конкретније, стартапи кроз овакве програме добијају кредибилитет сарадњом са великом компанијом, добијају првог великог клијента, а често и подршку у виду финансијских и других ресурса компаније - приступа производњи, медијској подршци и слично. С друге стране, великима ова врста сарадња одговара јер добијају увид у нове пројекте у својим областима, што може да учини њихове производе иновативнијим и изазовнијим. Такође, помаже им да подмладе културу и прилагоде је агилнијим начином размишљања - наводи директорка Стартита, уз напомену да "иако звучи одлично, овакав тип синергије није лако постићи, управо због великих разлика у начину размишљања и приступу грађењу производа код обе стране".

 

- Чести су и програми које корпорације креирају на брзину и који можда побољшају имиџ компаније, али углавном имају мало резултата на пољу иновирања и проширивања производа - подсећа Зоја.

 

Компанијски програми подршке стартапима у последње време постају све бројнији и покрећу их фирме у најразличитијим областима - од великих холдинга, преко телекомуникационих оператера и финансијских институција, па све до произвођача хране и пића. На питање који су главни разлози наглом приближавању два сектора, Зоја Кукић одговара да је један од главних фактора брзи развој технологије.

 

- Технологија све брже мења свет око нас и многи тржишни лидери полако губе своје позиције - Кодак је нестао појавом дигиталних фотоапарата, видео клубови су изумрли кроз онлајн сервисе за гледање филмова, традиционални произвођачи аутомобила каскају за технолошким компанијама у развоју самовозећих аутомобила... Дигитална трансформација је све присутнија и велике компаније покушавају да нађу начин да се прилагоде брзим технолошким промена, а њихове често врло троме организационе структуре нису у стању да се тако нагло промене - наводи саговорница еКапије.

 

Сличног мишљења су и у Телекому Србија, где истичу да треба имати у виду да је заједница још увек веома млада, ако се узме у обзир да тек десетак година уназад постоје неки облици структуриране подршке за развој технолошког предузетништва.

 

- Поједини велики пословни системи, међу којима је и Телеком Србија, у овом тренутку су у процесу интензивне размене са стартап екосистемом, која је заснована на принципима отворености и колаборације. Динамика промена које дигитални сервиси изазивају је толико интензивна да ниједна корпорација која жели да остане конкурентна на тржишту не сме себи да дозволи да остане по страни од процеса иновирања у својој области пословања - наводе у разговору за еКапију.

 

Делта Холдинг је ове године одлучио да покрене Делта Бизнис инкубатор, којим жели да подржи стартап компаније, али и још неформалне тимове и идеје из области пољопривреде, некретнина, дистрибуције и логистике, области којима се бави и компанија. Према речима Ане Брзаковић, менаџерке за екстерне комуникације Делта Холдинга, главни разлог је то што "већ 27 година успешно креирамо и развијамо бизнисе, а да бисте напредовали морате стално да иновирате и да покрећете нове програме и пројекте".

 - Постоји толико креативних и способних људи који могу да понуде нова решења за различите проблеме на тржишту. Улагањем у њих развијамо се заједно и ми и тим који ће добити подршку да реализује своју идеју и гради свој бизнис. Пошто је и за све нас у Делти ово ново искуство, очекујемо да кроз цео процес и сами много научимо, а и да бар један од стартапа који су ушли у Делта Бизнис Инкубатор кроз одређено време постане успешан бизнис - истиче саговорница еКапије.

 Менторинг, финансије, контакти...

 За овогодишњи, први по реду, Делта Бизнис Инкубатор, стигле су 163 пријаве, од чега највише из области пољопривреде, а затим некретнина, дистрибуције, па логистике.

 

- Наш интерни комитет за иновацију и дигиталну трансформацију у Делти изабрао је 27 тимова који су прошли у следећи круг селекције и њих смо позвали да своју идеју представе комисији која је одабрала 7 стартапа који улазе у Делта Бизнис Инкубатор. Сви одабрани стартапи су из наших области пословања, јер њима можемо да пружимо адекватне менторе, контакте, знање и ресурсе - наводи Ана Брзаковић.

 

Сваки тим добија менторе из области у којој се развија, а једном недељно имаће састанке и са бизнис консултантом и присуствоваће едукацији на неку од бизнис тема (маркетинг, ПР, финансије, продаја). Такође, радиће на задацима који ће им помоћи да развију свој производ или услугу.

 

- Ментори су прошли едукације о стартапима како би са тимовима радили на начин који је њима релевантан, а не из перспективе велике компаније. Осим тога, уколико је неком потребно да тестира свој производ или услугу на нашем имању, то ће му бити омогућено. Ако су им потребни екстерни контакти, заказаћемо им састанке са релевантним људима - истиче Ана Брзаковић.

 У Телекому Србија примећују да из године у годину кроз програм "мтс стартап убрзање" пролазе тимови све спремнији да направе озбиљан продор у својим индустријама и да изазову веома озбиљне глобалне актере.

 - До овог програма стижу они тимови који претходно прођу кроз веома захтеван образовни процес у оквиру Стартап академије, а која има неколико кругова селекције. За шести циклус Стартап академије пријавило се више од 100 тимова, тако да интересовање свакако постоји.

 Крајем маја је и компанија Мастерцард најавила покретање акцелератора, нове иницијативе која има за циљ бржи развој индустрије финансијских технологија (ФинТецх). Акцелератор је осмишљен тако да функционише у симбиози са већ успешним компанијским СтартПатх програмом за подршку стартаповима.

 - Идеја је да компанија помогне амбициозним играчима из ФинТецх сектора тиме што ће им пружити подршку прилагођену њиховим потребама, а која укључује приступ увидима, алатима, технологијама и инвестицијама потребним за подршку иновацијама. Програм је отворен за све брзорастуће ФинТецх играче којима је потребна специјализована подршка како би развили и додатно унапредили свој бизнис - наводе из Мастерцарда у разговору за еКапију.

 Својеврстан инкубаторски програм покренула је у марту 2017. године и компанија ПепсиЦо, која кроз нови пословни приступ - "Пословање са сврхом" жели да се фокусира на трансформацију портфолија производа и понуду здравијих опција.

 - Нутритион Греенхоусе програм је део такве опредељености компаније, окренутости иновацијама и сарадњи са предузетницима који утичу на будуће обликовање индустрије хране и пића. Идеја је била да позовемо предузетнике из целе Европе да учествују у инкубатору креираном ради раста и развоја брендова у настајању, а који су усредсређени на здраву исхрану и здрав начин живота. Свака од одабраних компанија добија новчану подршку и прилику да ради са менторима компаније ПепсиЦо, чија експертиза ће им помоћи у превазилажењу тржишних изазова и остваривању раста и пуног потенцијала - објашњава у разговору за еКапију Љиљана Радосављевић, менаџер корпоративних комуникација компаније ПепсиЦо за подручје Западног Балкана.

 

У првој сезони је на основу квалитета производа, њиховог фокуса ка здравијим опцијама, као и прилагодљивог пословног модела и јединствености на тржишту ПепсиЦо је одабрао осам компанија, а ове године ће учествовати 10 фирми. Из читаве Европе се пријавило 167 компанија, међу којима и четири стартапа из Србије.

 Најављена и подршка државе

 Већина компанија са којима је разговарала еКапија планира да своје програме подршке стартапима, односно бизнис инкубаторе и акцелераторе, развија и у наредним годинама. Верују да стартап заједница има лепу будућност, па тако Телеком Србија разматра различите концепте стартап акцелератора, од оних специјализованих за једну област, до оних који су више фокусирани на пружање менторства, скалирање, припрему за излазак на већа тржишта.

 - На основу искустава из сарадње са стартап екосистемом, усредсређивање на једну област, као што је рецимо ИоТ, може донети позитивне резултате за све актере - сматрају у Телекому.

 Значај повезивања препознале су и институције, па је тако на недавном састанку председнице Владе Србије и представника привреде одржаном у Научно-технолошком парку (НТП) у Београду закључено да држава треба да помогне развој производних капацитета стартап компанија и њихово повезивање са великим привредницима.

 Стартапи са нестрпљењем очекују реализацију ових најава и понављају да би им вероватно највећу подршку представљало повољно пословно окружење и прописи који их неће спутавати у развоју пословања и сарадњи са партнерима из целог света.

 Извор еКапија