Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Недостатак квалификоване радне снаге

radnici.jpg

Немачка предузећа у Србији све више су суочена са недостатком квалификоване радне снаге, рекао је у уторак, 29. маја 2018. године, директор немачког Комитета за источноевропске економске односе Михаел Хармс и истакао одлични развој економских односа Немачке и Србије, као и да Србија постаје све занимљивија за инвестиције.

Немачко-српска привредна комора (АХК Србија) у оквиру посете привредне делегације коју предводи директор Хармс организовала је дискусију о новим изазовима у даљем привредном развоју Србије, а Хармс је најавио да ће делегација, у разговорима са представницима српске политике, указати на потребу боље квалификације стручне радне снаге у Србији.

- Из разговора са немачким компанијама које послују у Србији чули смо да се примећује све мањи број квалификоване радне снаге - казао је он и додао да недостатак квалифковане радне снаге представља тему око које је планирана тесна сарадња.

Како наводи, у делегацији коју предводи, а у којој је 20-так чланова, нису само представници великих компанија, већ што је важније и средњих предузећа.

Он је рекао да су економски односи Немачке и Србије одлични и да се развијају добро, указујући да је прошле године забележен раст од 12% у трговинској размени.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман је подсетио да у Србији послује више од 400 предузећа, која су створила више од 45.000 радних места, инвестирала више од 2 млрд ЕУР, а тренд је и даље позитиван.

Председник Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер изразио је задовољство што се ради већ о трећој посети привредне делегације из Немачке Србији, додајући да је до сада обављено више од 140 билатералних разговора међу компанијама, и да Немачка привреда одлично познаје Србију, као и да је заинтересована за Србију.

Стално нам је да се отворе квалитетна, а не било каква радна места, јер је то гарант останка и ангажовања немачке привреде у Србији. Надам се да ћу ускоро моћи да најавим да смо отворили 50.000 радних места. Уверен сам да са таквим посетама можемо то веома брзо да постигнемо - рекао је Зелигер.

Регионални директор немачке фармацеутске куће Пхоениx пхарма Рајко Мандић објаснио је да је та компанија већ 10 година у Србији, да запошљава 2.000 људи од којих је већина високо образована, те да је уложено преко 80 мил ЕУР. Извор еКапија