Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Додељена признања АУРЕА 2018

aurea_2018_2_280318_tw630.jpg

Компанија Алго Технологy из Тополе добитник је награде за инвестицију године у Србији Ауреа 2018, коју је десету годину заредом доделио пословни портал еКапија. Награду је лауреату на свечаности у београдском Аероклубу уручио Михаило Весовић, заменик генералног менаџера Привредне коморе Србије.

Алго Технологy освојио је технолошки поступак екстракције браон морске алге, који се разликује од познатих поступака у свету, а резултирао је производњом препарата који су нашли своје место у пољопривреди као биостимуланти и ферментори, као и у екологији као ферментори за поправљање квалитета вода, санацију канала и депонија, те средство за гашење пожара. Капацитети погона у Прањанима код Чачка су 5 тона на час. Прошла, 2017. била је прва година за компанију на тржишту, а у истраживања, производњу и Развојну лабораторију досад је уложено око 1,2 мил ЕУР.

- Неизмерно ми је драго да је препознат наш допринос развоју модерних и савремених достигнућа у области пољопривреде и екологије, и ово престижно признање ће свакако бити инспирација и мотор за наш даљи развој и напредак. Производи на бази браон морске алге нашли су своју примену на фармама у Србији, док смо почетком године основали и фирму у Македонији. Продаја је кренула и на том тржишту, а до маја би требало да започнемо и извоз у Кину - рекао је Жељко Пантић, један од оснивача Алго Технологy.

Осим главне награде, еКапија је доделила и 3 специјална признања. Част да понесе признање за иновативност имала је млада компанија 3Ф-Фит Фабрицандо Фабер за МОТИМОВЕ уређај намењен асистенцији покрета особа са хендикепом. Признање за друштвену корисност припало је двема компанијама: Лафарге БФЦ за јединствени концепт градње Лафарге кућа и компанији WИГ, која је развила аутоматизовани систем за припрему сланих раствора за ефикасно испуњавање нафтних бушотина након експлоатације.

 

По први пут ове године додељено је и специјално признање за тржишни потенцијал, а понела га је стартап компанија Плаyерхунтер за истоимену друштвену мрежу за спортисте.

Осим награђених инвестиција у финале овогодишњег избора за награду Ауреа пласирала су се још три пројеката: природна козметика КООЗМЕТИК, Солагро - интерактивне рециклажне пресе и Екофунги - мешавина дехидратисаног органског поврћа.