Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Србија тражи нови модел гласања у ЦЕФТА

1200px-Flag_of_CEFTA.svg.png

Србија преговара са чланицама ЦЕФТА споразума како би се начин гласања у тој организацији у наредном периоду променио, са циљем да се избегне досадашња пракса да једна земља блокира другу приликом гласања о важним споразумима, преноси сајт Владе Србије.

Наиме, до сада су све одлуке чланица морале да се донесу консензусом свих земаља, док је предлог Србије да се направи нови модел гласања - "консензус минус један".

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Лјајић каже да ће се на тај начин избећи могућност да једна земља блокира другу у потписивању одређених споразума у оквиру ЦЕФТА споразума, уколико, на пример, између те две земље постоји одређени међудржавни спор.

- Тражимо другачији модел, а то је консензус минус један како би се одлуке могле доносити. То би у великој мери убрзало њихово доношење. С друге стране, деловало би превентивно, да неке земље не предузимају ванцаринске баријере - каже Лјајић.

Министар наводи да су у току и преговори о Протоколу 6 у оквиру ЦЕФТА споразума, те да је реч о слободној трговини и услугама између држава региона.

Објашњава и да се разговори са другим чланицама ове организације воде о међусобном признавању диплома, што би, каже, обезбедило слободан проток радне снаге међу земљама Западног Балкана.

Намера је, истиче, да се на крају целог процеса разговора дође до признавања диплома свих високошколских установа међу државама региона.

- Циљ је да се на крају обезбеди и слободан проток радне снаге уз признање свих квалификација међу земљама Западног Балкана - истиче Лјајић.

Кад је реч о протоку робе, Лјајић истиче да ће неке одлуке, потписане на недавном Самиту лидера региона у Трсту, а везане за Царинску унију, грађани Србије моћи да осете већ крајем ове и почетком идуће године.

Реч је, каже, о смањењу процедура приликом извоза наше робе у регион, што ће значајно смањити задржавање на границама. извор еКапија