Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Додељена признања Видовдански витез-Традиција и поглед ка звездама

za vest.jpg

Доделом признања Видовдански витез на Златибору започеле су Видовданске културне свечаности, које се по  девети пут одржавају  под покровитељством општине Чајетина и уз подршку Турситичке организације Златибор.

-Сва изворишта и упоришта великих витезова срца и ума су ова места која спајају српску традицију са једне стране и поглед ка звездама са друге - изјавила је примајући признање  Александра Нинковић Ташић Витез српске културе   (за Образовно истраживачки рад Пупин меморијални пројекат). - Омиљена песма Михајла Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића, о којој су сва тројица писала као поете, а не као научници била је Марко Краљевић и Муса Кесеџија. И поред тога Милош Обилић је кроз сва три срца прошао као највећи витез који треба да представља српски народ ,како је то говорио Никола Тесла и Милутин Миланковић американском народу -.

Дивна Љубојевић се захвалила на изненађењу и истакла да  комисија на челу са господином Стаматовићем  треба да добије признање Витез за препознавање правих вредности.

-Ако је све што сам чуо о себи у образложењу за ову награду истинито, па и то дасам витез глуме,онда сам ја срећан човек-изјавио је Војин Ћетковић примајући признање.

 Хирург Предраг Савић у име Хиландарског лекарског друштва се захвалио на признању и   рекао да је њему част што је Хиландарско лекарско друштво  које само после годину дана постојања броји преко четири стотине чланова,стало у ред са величинама из области медицине, који су претходних година добили ово признање. 

-Иконописац се свакога дана сусреће са витезовима духа и тела, са светитељима. Као и свако дете, и ја сам желео да будем витез, а сада ми се се то остварило -изјавио  је примајући признање Витез српског сликарства иконописац Војислав Луковић  и додао да је на њему сада да тај орден носи часно до краја.

 Жири Видовданских културних свечаности  доделио је и признање: Плакета Витез српске књижевности  писцу Љубомир Симовићу коме је признање уручено у Београду.  Академик  Симовић  је изјавио да му је жао што је спречен да буде на свечаној додели признања. Појам витез ми  делује превише претенциозно,рекао је Симовић примајући признање. Лепо је што се Чајетина одлучила на такав потез и што признања обухатају различите области-. Жао му је што није био у прилици да дође јер му је сваки долазак у његов родни крај причињава велику радост.

Примајући признање Витез српске привреде за пројекат Златиборске мини хидроелектране директор и сувласник предузећа Електроват д.о.о.  Радомир Милекић је изјавио да му је драго што је у овом пројекту препознат њихов рад  и значај пројекта за локалну заједницу као и да му је част што припада миљеу дивних људи који су добили признање. 

Овогодишњи награђени признања су добили као најистакнутији припадници својих професија, који захваљујући својим достигнућима годинама уназад дају изузетане доприносе  областима којима се баве.

            Програм  својим наступом употпунили су глумица Вјера Мујовић , тенор Мирко Милановић и водитељ Иван Голушин..