Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Aна Брнабић добила мандат за састав Владе Србије

ana_brnabic_141114_tw1024.jpg


Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је у четвртак (15. јуна 2017. године) да је мандат за састав нове Владе Републике Србије поверио Ани Брнабић, која је до сада обављала функцију министра државне управе и локалне самоуправе.

Вучић је на конференцији за новинаре одржаној тим поводом рекао да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу члана 112, став 1, тачка 127 Устава Републике Србије, након саслушаног мишљења представника изабраних листа.

Председник је објаснио да "одлуку није било лако донети, али да је он то учинио у складу са интересима Републике Србије и прокламованим циљевима да се радом и енергијом доносе добри резултати за грађане Србије", наведено је на сајту Владе.

Он је, нагласивши да будући премијер мора да обезбеди даље јачање угледа земље и наставак започетих реформи, указао на то да га је Ана Брнабић обавестила да може да обезбеди већину посланика у Скупштини Србије за избор владе коју предлаже.

Ана Брнабић поседује стручне и личне квалитете, нагласио је Вучић, изразивши уверење да ће она показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу земљу.

Председник је указао на то да је изузетно важно да се у наредном периоду обезбеди јачање угледа Србије у међународној заједници, како на западу, тако и на истоку, у односима са ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, САД, арапским и другим земљама.

Србија мора слику о себи још више да поправи. Своју независност и сувереност никоме више не мора да доказује, али Србија заслужује још боље место и то да њени грађани буду још поноснији, подвукао је он.

Такође, како је додао, пред Србијом је даље јачање фискалне стабилности, очување пуне дисциплине у трошењу новца, али и то да грађани више осете до сада постигнуте резултате и успехе.

Председник је истакао да будући премијер мора да допринесе даљем смањењу стопе незапослености, односно расту стопе запослености, и подсетио на то да је пре пет година стопа незапослености износила 25,9%, а да је данас између 13,5 и 15%.

Након саопштавања имена новог мандатара следи процедура избора нове владе и премијера у Скупштини Србије, где ће нови мандатар, на посебној седници, представити чланове свог кабинета и поднети експозе са циљевима и програмом Владе, подсећа се на званичном сајту Владе Србије.