Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Пословни портал еКапија - додељена признања Ауреа 2017

aurea2017_ekapija_logit_dobitnik_nagrade_050417.jpg

Пољопривредна платформа АгриСенс добитник награде за инвестицију године Ауреа 2017.
 
Компанија Логит Солутионс добитник је награде за инвестицију године Ауреа 2017, коју пословни портал еКапија додељује девету годину заредом, а награду је победнику на свечаности у београдском Аероклубу уручио в.д директора Развојне агенције Србије, Жељко Сертић.

Компанија Логит Солутионс развила је јединствену технолошку платформу АгриСенс, за обраду снимака и анализу података са пољопривредних површина, која у основи има различите информатичке технике. Слике са пољопривредних површина прикупљају се дроновима или другим летелицама, а затим обрађују у софтверу омогућавајући пољопривредницима да уз минималне трошкове, без потребних вештина за руковање савременом технологијом, добију конкретне, сажете и употребљиве информације од значаја: о квалитету сетве и засада, очекиваном приносу, подручјима угроженим различитим обликом стреса код биљака и сл.

- Ова награда је за нашу компанију значајно признање, које пружа додатну сигурност да смо у нашем пословном подухвату и развоју софтверских и технолошких производа на правом путу. Комерцијална употреба беспилотних летелица, као нова грана индустрије, носи бројне неизвесности у динамици развоја тржишта и оправданости инвестиције, па иако наших 1.000 корисника широм света, у више од 40 земаља, сведоче о успешности идеје и инвестиције, технологија је тек у својим зачецима и преставља глобалну иновацију. Чврсто верујемо да је спој грана информационих технологија, пољопривреде и комерцијалне употребе дронова гарант даљем успеху нашег производа и услуга, а награда Ауреа је још један у низу доказа који то потврђују – рекао је Милан Доброта, генерални директор компаније Логит Солутионс.

Милица Милосављевић, главна и одговорна уредница еКапије, истакла је да је ове године међу номинованим компанијама приметно веће присуство стартапа, што најављује боље дане за предузетништво у Србији.

Добитници признања
- У ужем избору поново се нашло осам изузетно квалитетних пројеката, чије време тек долази. Овогодишњи победник, платформа АгриСенс, прави је пример да постоји све веће интересовање за модернизацију пољопривредне производње применом ИТ решења, што ће у будућности постати и неопходно. Они су и прави доказ како мала домаћа фирма може успешно парирати светској конкуренцији - Логит Солутионс је једна од свега 5 компанија на свету, која се бави развојем овакве врсте софтвера. Честитам лауреатима и свим номинованима, који су показали да нашој земљи не недостаје иновација и добрих идеја.

Осим главне награде, еКапија је доделила и два специјална признања: признање за иновативност понела је компанија Етон дигитал за друштвену тржницу органске хране ОрганицНет, док је признање за друштвену корисност припало компанији Wеисс Лигхт за фабрику ЛЕД сијалица у Угриновцима.

Осим награђених инвестиција у финале овогодишњег избора за инвестицију године Ауреа пласирало се још пет пројеката: ПетроСОЛАР - Интелигентни мобилијар на соларну енергију, ВисМедиц - Интернет платформа за телемедицину, Електроват - Примена најбоље праксе у изградњи МХЕ Бели камен, Хyдроген Тецхнологиес - Машина за декарбонизацију СУС мотора водоником и ОноБикес - Електрични бицикл Арцхонт.

Вршилац дужности директора Развојне агенције Србије (РАС) Жељко Сертић истакао је да та државна организација кроз осам програмских пројеката подржава привреднике, а међу њима је и пројекат који се односи на иновације и патенте који се суфинансирају са 50% вредности инвестиције.

- Важно је да подстичемо компаније које разумеју и знају да кроз улагања могу да утичу на профитабилност и добробит целокупне економске заједнице и на крају целог друштва. У том смислу је важно да прича о предузетништву настави да живи - казао је он.

О добитнику главне награде Ауреа 2017 и носиоцима специјалних признања одлучивао је седмочлани жири, а свој глас дали су и читаоци портала екапија.цом и ауреа.рс. Услов за учешће на конкурсу био је да су пројекти реализовани током претходне календарске године и да испуњавају три критеријума: иновативност, друштвена корисност и финансијски потенцијал.

Стратешки партнер еКапије на додели награда Ауреа 2017 је консултантско-ревизорска кућа КПМГ, док је партнер пројекта компанија Глобал ИТ Фацторy.

Додели награда Ауреа 2017 у београдском Аероклубу присуствовали су многобројни представници дипломатског кора, пословне заједнице и медија.

О добитнику награде Ауреа 2017

Београдска компанија Логит Солутионс развила је јединствену технолошку платформу АгриСенс, за обраду снимака и анализу података са пољопривредних површина, која у основи има различите информатичке технике (Мацхине Леарнинг, Дата Сциенце и Цомпутер Висион). Слике са пољопривредних површина прикупљају се дроновима или другим летелицама (авион, сателитски санимак), а затим обрађују у софтверу пружајући фармерима конкретне, сажете и употребљиве информације од значаја.

Анализу снимљеног подручја корисник добија у виду ПДФ извештаја, који даје 3 основна типа информације: број биљака (плант цоунтинг), процену приноса (плант естиматинг) и анализу ризика (стрес мониторинг). На овај начин АгриСенс омогућава пољопривредницима да уз минималне трошкове, без потребних вештина за руковање савременом технологијом, добију увид у квалитет сетве и засада, очекивани принос, подручја угрожена различитим обликом стреса код биљака и сл.

Компанија Логит Солутионс једна је од само 5 компанија у свету која се бави развојем овакве врсте софтвера. Платформа је развијана у протекле две године, а од пролећа 2016. кренула је и комерцијализација софтвера. За мање од годину дана АгриСенс је у употреби код 1.000 корисника у више од 40 земаља на свету, највише у Сједињеним Америчким Државама, централној Америци и државама западне Европе.

Технологију су у потпуности развили инжењери београдске компаније (домаћи кноw-хоw) у сарадњи са стручњацима са Београдског универзитета и сарадницима из области агрономије, статистике, електротехнике, чиме је компанија допринела подизању свести о значају примене ИТ решења у пољопривреди.

На глобалном нивоу се, наиме, већ увелико ради на налажењу начина на који савремене технологије могу поспешити пољопривредну производњу, што постаје императив, будући да се светска популација све више суочава са изазовом производње већих количина хране уз све мање расположивих ресурса. Идеја о развоју АгриСенс софтвера настала је управо праћењем научно-технолошких трендова на глобалном нивоу, а ова област је позната као "прецизна пољопривреда" .