Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Велики потенцијал за развој органске пољопривреде у Србији

organic.jpg


Органска производња има велики потенцијал у нашој земљи и министарство пољопривреде ће инсистирати на њеном развоју у наредном периоду, рекао је министар Бранислав Недимовић у понедељак, 27. марта 2017. године, на отварању дводневне међународне конференције "Органска производња у Србији - на путу ка органском".

Он је на скупу у Привредној комори Србије (ПКС) подсетио да је пољопривредно земљиште у Србији уситњено, али да то може да буде предност за органску производњу, пошто се пољопривредници могу лакше прилагодити тржишту на коме постоји велика потражња за органским производима.

Према речима министра Недимовића, постоји велики број уговора између коопераната и купаца, односно за 80% уговорене производње. Министар је нагласио да је уговорена производња управо оно што је потребно српској пољопривреди, јер гарантује сталност и стабилност.

Недимовић је навео да се у Србији око 15.800 хектара земље користи за органску пољопривредну производњу, што је 0,44%, према подацима са краја 2015. године. Он је изразио очекивање да ће то у наредном периоду бити много више, пошто имамо тренд раста.

Недимовић је подсетио да свако ко жели да постане добављач неког великог ланца мора да прође период стандардизације од неколико година. Три године траје прелазак из конвенционалне у органску производњу и ту држава треба да помогне финансијским средствима.

Министар каже да се у Србији највише органски производи у ратарству и производњи житарица, али и у воћарству. Мале су површине под повртарским културама, свега 1,5% у односу на укупну органску пољопривредну производњу.

Недимовић истиче да наше органске производе траже најразвијенија и платежно способна тржишта - Западна Европа, Скандинавија, САД и Канада, Јапан и друга.

Представник амбасаде Немачке Јирген Шмид рекао је на скупу у ПКС да Србија има велики потенцијал у органској производњи и најавио наставак подршке нашој земљи. Према његовим речима, Немачка учествује са 25% у укупној органској производњи у ЕУ, а њено тржиште ових производа вредно је око 8,6 млрд ЕУР. извор еКапија