Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Више од 2,2 милиона бесправних објеката у Србији

katastarska_mapa_100511.jpg

 Након легализације држави 100 мил ЕУР пореских прихода годишње
   
У Србији има више од 2,2 милона бесправно саграђених објеката, од чега је до сада пописано скоро 1,4 милиона, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић

- Имамо 2,2 милиона нелегалних објеката, скоро за милион више него што смо имали процену прошле године. Први пут после 40 година имаћемо коначну базу, где је шта изграђено - рекла је Михајловић.

До сада је укупно пописано 1.353.463 бесправних објеката, а само у јануару ове године 509.932 објеката.

Она је казала да је попис завршило 100 локалних самоуправа и да је остало још око 50 градова и општина да то заврше у наредних седам дана. Када буде све озакоњено од пореза на имовину годишње ће се остваривати приход од 100 мил ЕУР.

До сада је донето скоро 45.000 решења о озакоњењу и од такси за то је добијено 1,2 милијарде динара, од чега је 70% ишло локалним самоуправама, а остало држави.

- Приход од такси ће износити још најмање 15 милијарди динара или више од 100 мил ЕУР. То је новац за нове деонице аутопута, школе, калализације, обданишта и слично - нагласила је Михајловић.

Након контроле тимова Министарства грађевине број пописаних објеката повећан је за око 165%.

Најбољи примери у обављању пописа су Чачак, Лесковац, Ниш, Врњачка Бања и Крупањ, додала је Михајловић, а морају да се убрзају Суботица, Кањижа, Смедеревска Паланка. Извор Екапија