Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Завршен конкурс за прекфалификације у ИТ

kopmp.jpg

За преквалификације у ИТ сектору пријавило се 8.902 кандидата - Програм обука почиње у априлу 2017.

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да је 4. марта завршено пријављивање на курс за преквалификације у ИТ сектору, који је трајао две недеље.

Пријавило се укупно 8.902 кандидата, а највише их је између 26 и 35 година старости, има завршену средњу школу, док једну трећину чине особе женског пола.

- Највећи број пријављених кандидата је старости од 26 до 35 година (60 одсто), а најмањи број је старости од 46 до 62 године (свега 2 одсто). Од укупног броја пријављених, 18 одсто су старости од 18 до 25 година, а 8 одсто представника старосне групе од 36 до 45 година. Највећи број пријављених кандидата тренутно није у радном односу (60 одсто), док је 40 одсто кандидата који имају посао. Када је реч о стручној спреми, 44 одсто пријављених има завршену средњу школу од којих 30 одсто похађа неки студијски програм, а 27 одсто има већ завршене основне студије. Кандидати који имају завршен мастер представљају 17 одсто пријављених, а они који имају завршену вишу школу свега 13 одсто. Међу пријављенима има и оних који поседују докторат. Особе женског пола заступљене су са 35 одсто, док је 65 одсто кандидата мушког пола - наведено је у саопштењу министарства.

Пројекат преквалификација биће реализован у три велика града па су учесници имали могућност да се изјасне у ком граду би похађали обуку. У Београду би обуку похађало 62 одсто кандидата, а 27 одсто у Новом Саду и 11 одсто у Нишу.

Циљ пројекта преквалификација у ИТ сектору је повећање броја ИТ јуниора на тржишту како би се надоместили недостајући кадрови. Пројекат је заснован на резултатима истраживања које су заједно у јануару спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе и Инфостуд, у коме је учествовало 118 ИТ компанија. Прва, пилот фаза подразумева обуку за 100 одабраних кандидата, а главна фаза обуку за додатних 900 кандидата. Уколико пилот фаза буде оцењена успешно, друга фаза ће бити спроведена крајем године. Критеријум за мерење успешности је брзина запошљавања у ИТ индустрији након завршеног курса.

- Селекција кандидата вршиће се у два круга. Сви пријављени кандидати имаће прилику да учествују у првом кругу селекције који подразумева полагање онлајн теста који мери способности и потенцијал за рад у ИТ сектору. Кандидати ће потом бити рангирани на основу постигнутих резултата, а они највише рангирани биће позвани на други круг селекције који подразумева додатна тестирања способности и склоности која ће се одржати у Београду, Нишу и Новом Саду. Кандидати који не буду одабрани за учешће у пилот фази пројекта биће поново контактирани за учешће у тестирању у главној фази пројекта - саопштило је министартво.

Како се додаје, програм обука почиње у априлу и трајаће између два и четири месеца. Школе које ће вршити обуке биће познате средином марта, а критеријуми на основу којих ће бити рангиране су: искуство у неформалним и формалним обукама, методологија која осигурава могућност запослења у ИТ индустрији у предвиђеним роковима, стручност лица која ће водити обуку и адекватност инфраструктуре за одржавање обука.