Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Осам понуда за ПКБ

traktor_090916.jpg


За приватизацију Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) заинтересовано је осам инвеститора из Србије и света. Писма о заинтересованости за ПКБ послали су компаније Матијевић и МК Група из Србије, Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата, две компаније из Велике Британије, једна из Кине и једна из Сингапура, као и један привредник из Ковина.

Министар привреде Србије Горан Кнежевић је рекао да ће модел приватизације и позив за достављање обавезујућих понуда уследити за наредних месец до месец и по дана.

- Очекујем да добијемо власника до краја године - каже Кнежевић. Да ли ће се план реализовати, додаје, зависи од озбиљности купаца.

Он је навео да неће дозволити куповину зарад претварања пољопривредног земљишта у грађевинско.

- Постоји део грађевинског земљишта који ће бити издвојен, око моста Борча–Земун, и то неће бити предмет приватизације. Све остало пољоприврено земљиште мора бити у функцији пољопривреде и производње - каже министар Кнежевић.

Министарство привреде Србије објавило је 19. јануара ове године јавни позив за прикупљање писама инвеститора заинтересованих за учешће у поступку приватизацију ПКБ-а и четири зависна предузећа - Пољопривредна авијација ПКБ, ЕКО - ЛАБ, ПКБ Агроекономик и Ветеринарска станица ПКБ.

Рок за достављање писама је био 17. фебруар, а заинтересовани инвеститори треба да предложе цену, модел приватизације, инвестициони програм, оквирни план пословања и број запослених.

ПКБ је један од највећих и најстаријих пољопривредних комбината у Србији, има преко 20 хиљада хектара обрадиве земље, преко 26 хиљада грла стоке, машине, опрему, стакленике и 1.700 запослених. Вредност капитала тог предузећа је око 51,2 милијарде динара, а Скупштина Београда је септембра прошле године пренела 99% акција ПКБ-а на државу.

Међу заинтересованима и две велике домаће компаније

фото: Патрик Јецх/схуттерстоцк.цом
- Рекли смо да пристајемо на било који облик приватизације, како држава одлучи. Наравно да бисмо радије 100% власништва, али ако држава сматра да има интереса да остане као акционар, ми ћемо се прилагодити - каже Јован Пурар, директор МК групе.

Петар Матијевић, власник Индустрије меса Матијевић, каже да "ако би се условљавао инвеститор с останком нечега, неким бројем радника, одређене земље, броја крава и осталог што има ПКБ, то не би било добро, то не би била слободна трговина. Најбоље би било да се прода основни и обртни капитал, без чега се не може радити".

Од Владе очекују да реално процени вредности ПКБ-а и подсећају да је претходни покушај продаје по цени од 154 мил ЕУР пропао јер се нико није јавио.

- ПКБ у причи вреди много, али никад није остварио добит. ПКБ је сада дужан 80 мил ЕУР, ако овако настави биће терет држави, а првим даном приватизације држава би скинула терет - каже Петар Матијевић.