Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Poštujmo naše, podržimo domaće

Projekat "Poštujmo naše, podržimo domaće", sa sloganom "Pokažimo svima šta Srbija ima", pokrenulo je više organizacija i udruženja, od privrede do medija. Podršku su dale Republička i regionalne privredne komore, Unija poslodavaca Srbije, Društvo srpskih domaćina, mnogi ugledni naučni radnici i stvaraoci. Posebno je aktivan "Klub privrednih novinara" koji je organizovao dva okrugla stola o toj problematici - prvi u decembru, u Privrednoj komori Srbije, kada je učestvovao i podršku dao i republički ministar trgovine dr Slobodan Milosavljević, i drugi, sredinom decembra u Privrednoj komori Beograda, uz učešće dvadesetak istaknutih privrednika.


Želja organizatora je da državnim organima ali i našoj najširoj javnosti ukažu na neophodnost da podstaknu i podrže domaća proizvodnja i našim proizvodjači. Mnogi nažalost još nisu svesni da bez snažne domaće proizvodnje ne možemo imati ni snažnu privredu ni uspešnu državu.


Lepo je naime govoriti o evropskom putu, otvaranju granica i tržišta tržišta, ali svaka ozbiljna država, svaki narod mora da povede računa da je neophodno na zdrave i čvrste noge da se stavi sopstvena proizvodnja, pogotovo u strateškim oblastima kao što je hrana. Jer, ukoliko tržište neplanski prepustimo stranim kompanijama, stranim brendovima onda ćemo sutra teško moći da vodimo odgovornu nacionalnu politiku ne samo u sferi ekonomije nego ni u drugim oblastima - prosveti, kulturi, zdravstvu itd.


Kada damo 100 dinara za domaći proizvod, često i do 95 dinara ostaje u zemlji i ide na troškove proizvodnje, plate radnika, investicije i izdvajanja za prosvetu, zdravstvo, penzije, bezbednost, a samo 5 dinara odlazi putem profita u džepove vlasnika firme, ma koje vere ili nacije taj vlasnik bio.


Ako platimo 100 dinara za uvozni proizvod, najveći procenat te sume izlazi iz novčanih tokova Srbije. Pod uticajem svetske ekonomske krize, većina zemalja povlači poteze kako bi zaštitila svoju ekonomiju, što može otežati položaj naših proizvođača.


Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo razvoj naše privrede, štitimo standard, plate i penzije, pomažemo zdravstvo i prosvetu, čuvamo radna mesta. Na taj način ćemo ohrabriti privrednike da je isplativije da pokrenu proizvodnju u Srbiji, nego da nam prodaju robu proizvedenu u drugim zemljama.


Hajde da učinimo što većina građana drugih zemalja već čini. Hajde da se zaštitimo od predstojeće krize i da pomognemo razvoj Srbije. Imajmo u vidu da je u drugoj polovini 2008. i početkom 2009. godine veliki broj ljudi u Evropi i Americi je ostao bez posla, zahvaljujući smanjenju pr prometa izazvanog krizom, i da su na udaru i male zemlje kao što je naša. Kupovinom domaćih proizvoda uticaćemo na povećanje proizvodnje u našim fabrikama, a samim tim i na očuvanje broja radnih mesta.


Ukoliko ubedimo nekog privrednika, koji se do sada bavio uvozom, da otvori proizvodne pogone u Srbiji jer će na taj način ostvariti veću prodaju robe, postići ćemo ne samo očuvanje postojećih, nego i otvaranje novih radnih mesta-taj biznismen će umesto nekoliko magacionera, komercijalista i knjigovođa, morati da zaposli daleko veći broj radnika u proizvodnji.


Neophodno je, dakle, da se pokrene ozbiljna kampanja, da se utiče na svest naših građana da treba da kupuju kvalitetne domaće proizvode. Isto tako, mora se stalo tražiti od Vlade da stimulativnim merama pomogne domaće proizvodjače, naše najkreativnije i NAJVREDNIJE ljude u proizvodnom i izvoznom sektoru. Kamo sreće da država može i kreditnom politikom da podrži naše najuspešnije firme da budu regionalni brendovi, i da se bori protiv necarinskih barijera koje prema našim proizvodima i kapitalu iz Srbije primenjuju neke zemlje-najupečatljiviji je primer Hrvatske, gde se proizvodi iz Srbije teško probijaju u njihovim marketima, a ni na tenderima za privatizacije ne prolaze naše firme čak ni kada imaju najbolju ponudu.


Poštujmo naše, podržimo domaće.


Pokažimo svima šta Srbija ima.


istrazivanja grafikon