Klub Privrednih Novinara

Klub Privrednih Novinara
Klub Privrednih Novinara

Компаније и личности које су обележиле 2014. годину

KOMPANIJE I LICNOSTI 25022015.jpg

 Клуб привредних новинара уручио је јуче признање "Пословни човек године" председнику компаније YUMIS, Миловану Коцићу, а за компанију године проглашен је Тигар Тајерс Србија. Признање "Пројекат године" уручено је Термолектрани "ТЕ КО Костолац", директору Драгану Јовановићу,  док је директор Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА,  Радојица Ровчанин добитник признања за друштвено одговорно пословање.

Пословни потез године је отварање фабрике "Fresenius Medical Care" , а "Први Партизан" Ужице је добитник признања за одрживост домаће производње.
 
Млади менаџер године је Дејан Драмићанин директор БИТГЕР групе која се бави информатиком.
 
Плакете и признања "Менаџер године" добио је Предраг Ђуровић из Житопромет млина за инвестицију и производњу житомлинских и тестеничарских производа, а Павле Ненадовић из газдинства Ненадовић за инвестиције у ратарску производњу.
 
Исто признање уручено је Љубиши Дрињаковићу из млекаре "Бодри" у Такову за инвестицију и иновативност у производњи млечних производа, менаџеру Кластера текстилаца Новог Пазара АСТЕКС, Нермину Балији за удруживање и резултате кластера.
 
Директор Специјалне болница Чигота, др Жељко Стакић добио је признаје за 50 година успешног рада те установе и допринос развоју здравственог туризма, док је плакета за преданост и петнаестогодишњу посвећеност хуманитарном раду, уручена је Хуманитарној организацији Стара Рашка.
 
"Златно перо" које се традиционално додељује за привредно новинарство добиће новинар Бизнис додатка листа "Данас" Мирјана Стевановић, а признање "Гордан Ранитовић", које носи име оснивача Клуба привредних новинара, добила је уредница портала Е капија, Марија Камбић.
 
 
Пословни човек године - Милован Коцић председник компаније YUMIS d.o.o.
 
из године у годину компанија “Yumis” бележи континуирани раст, који је права реткост у прехрамбеној индустрији на овим просторима. Година 2014. остаће упамћена као једна од најуспешнијих у 25 година дугој историји компаније. Yumis своје производе извози у 18 земаља на три континента, тренутно поред Русије, Белорусије и Сомалије, припрема терен за своје производе у Кини и Кенији. Годишњи приход у 2014 год. био је 1 200 000,00 динара а приход од извоза 350 000,00 динара.Милован Коцић, председник компаније, је члан Привредно економског савета Града Ниша, члан скупштине Савеза економиста Србије и члан председништва Друштва економиста Града Ниша.
 
 
 
Компанија године - ТИГАР ТАЈЕРС Србија 
 
 Tigar Tyres d.o.o, Michelinova фабрика у Србији, од оснивања у јануару 2003. из године у годину је побољшавала своје индустријске перформансе, као и ефикасност у раду пратећих техничких служби и служби подршке.Michelin  Група донеси 2012.године  одлуку о највећој инвестицији у Tigar Tyres за повећање производних капацитета фабрике, односно изградњу нове фабрике Биг Тигар.Целокупна производња нових капацитета Tigar Tyres-a биће намењена извозу, на постојећим тржиштима скоро свих европских земаља, а посебно растућим тржиштима Русије и земаља ЗНД-а,  Африке и Блиског Истока.
 
 
ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ 2014. инвестиција у ТЕ КО Костолац , директор Драган Јовановић
 
За Привредно друштво „ТЕ - КО Костолац“ 2014. година је важна због тога што су настављени крупни инвестициони пројекти у оквиру прве фазе кредитног аранжмана, који финансира кинеска државна Ексим банка.Целокупни кредитни аранжман из „кинеског“ кредита отворио је перспективу запошљавања и радне снаге из локалне заједнице, с обзиром да је незапосленост један од великих проблема друштва. Прошле године је завршена ревитализацији блока „Б1“ у Термоелектрани „Костолац Б“, започета је изградња новог постројења за одсумпоравање димних гасова, а ове године ће бити заокружена прва фаза  изградњом нове пруге и луке. Драган Јовановић, извршни директор ЈП ЕПС за производњу енергије, у јулу 2009. године постаје директор ПД „ТЕ - КО Костолац”. Тада започиње потпуни привредни опоравак ове компаније.  
 
 
Друштвено одговорно пословање - СМАТСА доо, директор Радојица Ровчанин
 
 
Основна делатност Контроле летења Србије и Црне Горе SMATСA доо представља пружање услуга у ваздушној пловидби, док се додатне услуге односе на школовање контролора летења и пилота, калибражу земаљских радио навигационих средстава и одржавање ваздухоплова. СМАТСА  током 2014. године уплатила у буџет Републике Србије  скоро 30 милиона евра по основу пореза, доприноса и међународних обавеза.Уплаћено је и 22 милиона динара за настрадале у поплавама и стављено на располагање 22 авиона а обезбеђена је и допремљена велика помођ у роби. СМАТСА је обезбедила и милион евра за куповину Гама ножа за потребе Клиничког центра Србије од новца који је директор Ровчанин наплатио од авио-компанија из целог Света   по основу дуга ,који је био стар скоро 10 година.Такође, СМАТСА  је својим авионима превозила  болесну децу у иностранство на лечење на захтев РФЗО и Министарства здравља. Опремили су и дечију кардиолошку клинику на Звездари,Болницу Ваљево и Дечију клинику у Тиршовој улици у Београду.
 
 
Послови потез године - изградња фабрике Fresenius medical care у Вршцу
 
Немачка компанија Фрезенијус медикал кер Србија, специјализована за производњу потрошног материјала за хемодијализу, отворила је нову фабрику у Вршцу у којој ће радити око 1.150 радника.
Нова фабрика у Вршцу ће бити извозно оријентисана и осим што ће опремом за дијализу снабдевати пацијенте у Србији, своје производе ће пласирати на европско тржиште. 
Отварањем нове фабрике извоз ће бити удвостручен и биће уведени и нови производи, а кад фабрика буде радила пуним капацитетом производиће артеријско-венске системе за више од 150.000 пацијената. 
Осим производње медицинских средстава, од 2007. године компанија пружа и услуге дијализе пацијентима у Србији.
 
 
Признање за одрживост домаће производње - предузеће Први Партизан Ужице
 
Предузеће Први Партизан из Ужица, једна је од најуспешнијих фирми домаће одбрамбене индустрије. Бави се производњом муниције почев од 1928.године, када је и основано. 
Ово предузеће је у 2014. години је произвело 244 милиона јединица, а отпремило 233 милиона јединица. Остварен је укупан приход од продаје у износу од 5,5 милијарди динара, док је приход од извоза 58 милиона.
За 2015.годину планиран је извоз од око 70 милиона УСД.
 
 
 
Признање млади менаџер године - Дејан Драмићанин директор и власник предузећа Bitgear
 
Црна кутија за аутомобиле, уређај за бригу о старима „на даљину“, ласери који контролишу толеранције и квалитет производње, само су неки од иновативних производа које развија београдско предузеће Bitgear . Комбинације софтвера и уређаја које развијају истовремено указују и на актуелне потребе у различитим индустријима, од финансијског сектора до медицине.  Bitgear сарађује са компанијама из САД, Немачке, Грчке, Ирске, Енглеске и Француске.
 
 
ЖИТОПРОМЕТ-МЛИН, менаџер  Предраг Ђуровић - признање за инвестицију и производњу тестеничарских производа
 
Житопромет-Млин“ Сента, на основу обима производње, квалитета производа и успешности пословања спада у круг водећих жито-млинских организација у земљи.Годишње се произведе око 60.000 тона самлевене пшенице, 6.000 тона тестенине и 2.200 тона пекарских производа. Предузеће је и највећи извозник у млинарско – рестеничарској индустрији – у земље Европск е уније и бише југословенске републике извезено је 12.000 тона брашна и 3000 тона тестенине. Традиција квалитета свих проивода, који су познати, признати и тражени, како на домаћем, тако и на међународном тржишту, позната је под брендом SENTELLA.
 
 
Признање менаџер године  за инвестиције у ратарску производњу - Павле Ненадовић
 
Ненадовић  је вишегодишњи рекродер у производњи пшенице. У 2014. години сејао је 220 хектара псенице и имао просечан принос 7,7 тона по хектру. Поносан је на производњу  из 2013. Године, када је имао 10 - 11 тона хлебног зрна по хектару.
 
Сваке године и кукуруз сеје на 220 хектара. У 2014. имао је просечан принос од 11 тона сувог зрна по хектару - двоструки већи приноси од просека у земљи.
 
Његову производњу пшенице већ низ година откупљује ,Житпоромет ' из Руме.
 
Све дајем пшеници и она ми то враћа за добар живот моје породице, каже Павле Ненадовић.
 
 
Менаџер године Љубиша Дрињаковић, Млекара Бодри Таково - за инвестиције и иновативност млечних производа
 
Млекара Бодри је основана 2005.године, квалитет њеног воћног јогурта је  светски, јер се у воћни јогурт из Такова убацује свеже воће, за разлику од производње воћног јогурта у Европи, "где се у исте производе убацује воћна каша".
Промет у 2014. години  је био 70 милиона динара, с тим да у 2015. години уводе још нових производа, трају преговори за извоз на страно тржиште и проширују се на домаћем тржишту.
 
 
 
Специјална болница Чигота  -  за 50 година  успешног рада и допринос развоју здравственог туризма
 
Специјална болница  Чигота, која представља јединствен центар за лечење обољења штитасте жлезде на Балкану обележава 50 година постојања.
Специјална болница Чигота се  бави комплетном дијагностиком и терапијом обољења штитасте жлезде, дијагностиком и терапијом кардиоваскуларних обољења, дијагностиком остеопорозе, терапијом дечије и адолесцентне гојазности, дијагностиком и терапијом обољења коштано зглобног система. 
Чигота је и база Медицинског факултета у оквиру које се развила научна, просветна и специјализована делатност.
 
 
ASSTEX Кластер текстилаца  Нови Пазар, менаџер Нермин Балија - за удруживање у Кластер и резултате кластера
 
Астекс кластер је основан 2010. године. од стране 10 најамбициознијих фирми асоцијације текстилаца са циљем да што боље - заједно наступе на страна тржишта (Екс.YU, Русије и Европске уније).
Удружени у кластер АСТЕКС, новопазарски произвођачи џинса успели су да се учествујући на сајмовима моде широм Европе и у Русији, а понајвише изузетним квалитетом, изборе за нова тржишта и нове послове
Сви чланови  Астекса имају сертификат ИСО9001 „што је гаранција квалитета и предуслов за извоз робе на тржишта широм света“.
 
 
Признање  за 15 година преданог, хуманитарног рада -  Хуманитарна организација Стара Рашка
 
Хуманитарна организација "Стара Рашка",  већ 15 година ради за добробит свих људи Рашке области, без обзира на етничку, националну и верску припадност зато је  2010 године одликована орденом Св.Саве.
Од почетка рада Хуманитарне организације брига о најмлађима је била приоритет у сваком погледу, па и материјалном. 
 У више наврата сакупљана је помоћ најугроженијима у одећи, обући и храни. У Прибоју је отворен централни магацин за хуманитарну помоћ, одакле се дистрибуира корисницима и у Пријепољу, Новој Вароши и Сјеници. 
Прошлогодишње катастрофалне поплаве приморале су "Стару Рашку" да своју пажњу усмери и ван Рашке области.
 
 
 
Златно перо за привредно новинарство - Мирјана Стевановић, новинарка Бизнис додатка листа Данас
 
Мирјана Стевановић новинарством се успешно бави већ три деценије. Највећа сатисфакција су јој позитивне реакције на текстове које је објављивала најпре на странам економије у некадашњој Борби, а затим и у Данасу. Посебно је поносна на чињеницу да је пре петнаестак година поставила стабилне темеље економске рубрике у дневном листу Данас чији се новинари и сада препознатљиви по аналитичком приступу информацијама које обрађују.
 
 
Награда "Гордан Ранитовић" - Марија Камбић, уредница портала еКапија
 
 Марија јер  завршила је Факултет политичких наука у Београду и већ 10 година се бави привредним и економским новинарством. 
Уз помоћ  младих новинара у свом тиму успела је да позиционира еКапију као водећи привредни портал у Србији и региону.  Електронски билтен еКапије свакога дана стиже на готово 20.000 мејл адреса привредника у нашој земљи, а већина њих своју пословну политику добрим делом креира на основу вести и извештаја еКапије.
Својим интервјуима и темама уредница еКапије покушава да, промовишући добру пословну праксу, квалитетне менаџере, успешне привреднике и занимљиве бизнис идеје, мотивише све привреднике да лакше превазиђу све изазове пословања у данашњим условима.
 
 
 
 Наслов Новине Рубрика Страна Датум
ASSTEX Klaster tekstilaca otvara predstavništvo u skandinavskim zemljama eKapija Poslovne vesti 0 09.03.2015.
Poslovni čovek godine Milovan Kocić, predsednik Yumisa Danas Biznis 7 02.03.2015.
Draganu Jovanoviću nagrada za projekat godine Danas Braničevo Braničevo 6 27.02.2015
Priznanje ASSTEX Klasteru i YUMIS kompaniji Kuća klastera 0 26.02.2015.
Jogurt iz Takova jedinstven na tržištu eKapija Poslovne vesti 0 26.02.2015.
Gazdinstvo Nenadović iz Srema srpski rekorder u proizvodnji pšenice eKapija Poslovne vesti 0 26.02.2015.
Милован Коцић, председник Јумиса пословни човек године у Србији Seebiz.eu Друштво 0 25.02.2015.
Признања за најбоље менаџере и компаније РТВ1 Војвођански дневник 0 25.02.2015.
Додела награда Клуба привредних новинара ТВ Пинк 3 Регионални дневник 0 25.02.2015.
Пало.рс Тигар компанија године Вести 0 25.02.2015.
Радојици Ровчанину уручена награда Клуба привредних новинара ТВ Пинк 0 25.02.2015.
Менаџеру Драгану Јовановићу признање Пројекат године Бум93 Остало 0 25.02.2015.
Пословни човек године - Милован Коцић Добревести.рс Економија 0 25.02.2015.
Пословни човек године - председник ЈУМИСА, Милован Коцић Инсторе.рс Вести 0 25.02.2015.
Милован Коцић - пословни човек године Југомедиа.инфо Вести 0 25.02.2015.
Награда директору Наше новине У фокусу 8 26.02.2015.
Додела признања успешним привредницима у 2014. Радио Београд 1 Вести дана 0 24.02.2015.
Награда уредници еКапије Марији Камбић - КПН доделио признања Пословни човек године еКапија Пословне вести 0 24.02.2015.
Пословни човек године Милован Коцић, а фирма Тигар Тајерс Танјуг 0 24.02.2015.
Коцићу признање Вечерње новости Економија 2 25.02.2015.
Новинарска признања Коцићу и Тигру Политика Економија 10 25.02.2015.2014    2013    2012    2011    2010    2009    2008    2007